Ο πίνακας με τα ντουλάπια κουζίνας.

Ο πίνακας με τα ντουλάπια κουζίνας.

Το κρεβάτι με τη μορφή της πρώ­της γραμμής του σχεδίου, της Έλα Γεωργίου!…. Ω! τι προ­δοσία! Τι καταστροφή! Η καρέκλα του Αρχηγού υποστέλλει εν ψυχρώ τη σημαία της παγκόσμιας επιπλοποιίας και υψώνει τον πιο ωραίο καναπέ:

ωραίος κανπές

Ένα μεσημέρι στην κατοικία με τα ωραία έπιπλα διαβάζαμε με την διακοσμήτρια με κλειστά τα παντζούρια. Μαζί της ασκήθηκα στη σιωπή, έμαθα να ζω σ’ ακατοίκητη πόλη σε δωμάτια χωρίς καρέκλες. Ενώ πριν γνωρίσω την διακοσμήτρια ήταν αδύνατον να βιώσω ένα αίσθημα χωρίς να το με­τατρέψω σε λέξεις, δίχως να το εκφράσω με εκμυστη­ρεύσεις τις ιδέες μου για τα έπιπλα μου, τώρα μισούσα τις συζητήσεις που αποφόρτιζαν την ατμόσφαιρα, όπως η καρέκλα τον μηχανισμό του τραπεζιού. Διάβαζε ισορροπώντας στα ανασηκωμένα γόνατα της ένα γιγάντιο βιβλίο ξυλοτεχνικής, κρατώ­ντας σημειώσεις μ’ ένα μολύβι στο λευκό περιθώριο των σελίδων. Μασούλαγε αφηρημένη το μαύρο μολύβι, το έβαζε, το έβγαζε στο στόμα της. Η μια τιράντα της, πάντα η αριστερή, να γλιστρά απ’ τον ώμο της, να την ανεβάζει κι αυτή να ξαναγλιστρά. Καμιά φορά και σή­μερα όταν διαβάζω στον καναπέ στο σαλόνι, βλέπω απέναντι στον τοίχο τον πίνακα με τα ντουλάπια κουζίνας. Πάντα με την σταθερότητα του καλού καναπέ.

arxhgos

Website:

One comment

Μελίνα Λιακοπούλου

Μπορώ να θυμηθώ κι εγώ ένα μεσημέρι στην κατοικία μου στην Αθήνα με τα μοντέρνα έπιπλα που είχαμε αγοράσει από την Sanfos. Μπορώ να θυμηθώ τον γωνιακό καναπέ που άπλωνα τα πόδια μου, το πόσο άνετα ήταν το κάθισμα, το πως έμπαινε το απαλό φως από τις κουρτίνες, το πόσο ωραίες ήταν οι καρέκλες στην τραπεζαρία, το τέλειο σχέδιο της σύνθεσης τοίχου. Όλα αυτά είναι αναμνήσεις αλλά και ζωντανή πραγματικότητα ταυτόχρονα, γλυκές όμορφες σε μια άνετη κατοικία.